Gecertificeerde Nederlandse Makelaar in Spanje

Woning kopen in Spanje? Het koopproces in 10 stappen

De 10 stappen

Zelfs de meest doorgewinterde investeerder doorloopt bij het kopen van een woning in Spanje deze tien stappen voor het maken van een goede keuze. Niet alleen om erachter te komen of de woning past bij de wensen en verwachtingen, maar ook om te kijken of het haalbaar is in zijn situatie. We hebben het proces in tien fases voor je uiteengezet.

1. Het investeringsdoel

Je doel vaststellen is erg belangrijk voor de keuze van het land en de locatie. Wil je vooral zelf gebruik maken van je woning als vakantiebestemming of (semi)permanente bewoning, of wil je zoveel mogelijk huurinkomsten genereren en er misschien zelf alleen in het laagseizoen gebruik van maken? Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt, want de keuze voor een vakantiewoning voor jezelf moet aan totaal andere eisen voldoen dan een interessant beleggingspand. Uiteraard is een mix van beide ook mogelijk.

Zie je de woning als een vakantiewoning voor jezelf, dan is het belangrijk dat je bepaalt wat jij nodig hebt voor een fijne vakantie. De grootte van de woning en het aantal slaapkamers zijn hierbij bijvoorbeeld belangrijk. En wil je dat bezoekende familie of vrienden ook in de woning kunnen verblijven?

Zie je de aankoop vooral als investering, dan is de verhuurbaarheid van de woning het belangrijkste. Het aantal slaapkamers, de faciliteiten, de ligging ten opzichte van het strand, voorzieningen en de luchthaven zijn in dat geval erg belangrijk.

Het klimaat speelt in beide situaties een grote rol. Wil je de woning ook in de wintermaanden verhuren, of juist zelf overwinteren in de zon, kijk dan naar locaties die ook in deze tijd een fijn weerbericht laten zien. Met 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23 graden is de Costa Blanca een goed voorbeeld van een heerlijke plek om het hele jaar door te genieten.

2. Budget bepalen

Het klinkt misschien als een open deur, maar het is belangrijk om vooraf je budget te bepalen. Uiteraard kun je dit later nog bijstellen, maar het is goed om te weten wat je maximaal wilt uitgeven.

Dit budget is niet gelijk aan de prijs van de woning die je wilt kopen. Er komen altijd kosten bij. Zo moet je onder andere rekening houden met 10% btw over de aankoopprijs, als je een nieuwbouwwoning in Spanje koopt. Daarnaast moet je rekening houden met 3-4% extra kosten voor bijvoorbeeld de notaris, belastingen en een advocaat voor het juridische advies.

Bij het bepalen van je budget komen meteen praktische vragen naar boven: ga je de woning volledig financieren met eigen middelen? Wil je deels eigen middelen gebruiken en de rest aanvullen met vreemd kapitaal? Of wil je de woning volledig financieren met een lening of hypotheek?

Je doet er verstandig aan om een financieel adviseur te raadplegen die jouw financiële situatie bekijkt en op basis daarvan adviseert wat voor jou de beste keus is en wat de mogelijkheden zijn.

3. Wat is het woningaanbod?

In deze fase ga je je verdiepen in de regio(‘s) van je
keuze en het actuele woningaanbod. Door zowel
op internet als op bijvoorbeeld de Second Home
Beurs informatie in te winnen, kom je erachter
wat er binnen het bepaalde budget te koop is.
Vergelijk verschillende woningen en bepaal wat
voor jezelf belangrijk is.

4. Een persoonlijk gesprek

Het budget is bepaald, het land en de regio zijn gekozen, en je hebt wat inzicht in het woningaanbod; nu is het tijd om een afspraak te maken met een deskundige.

Wij werken vanuit Nederland en nodigen je graag uit bij ons op kantoor in Erp. Een lekker kopje koffie staat hier altijd klaar. Als het door planning of afstand fijner is om bij je thuis af te spreken, is dit uiteraard ook mogelijk. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen wij je nog meer vertellen over onder andere de regio, de bezichtigingstrip, verhuurmogelijkheden, beheer van de woning, financiële en fiscale regels, bijkomende kosten en zelfs over de inrichting. Daarnaast kunnen we heel gericht woningen laten zien die binnen je wensen en budget vallen, zodat een mogelijke aankoop al wat meer vorm krijgt.

5. De bezichtigingstrip

Het bezoeken en bekijken van de woning(en) en de locatie is een belangrijke stap. Daarom bieden wij je na het eerste gesprek een tweedaagse bezichtigingstrip aan. Een van ons beide neemt je mee naar Spanje, waar we je niet alleen meer kunnen vertellen over de woningen en locatie, maar je ook de regio kunnen laten zien.

Tijdens het eerste gesprek ontstaat er een selectie van woningen die aan je wensen voldoen. Daar ligt in eerste instantie de focus op tijdens de bezichtiging. Mocht in Spanje blijken dat deze niet aan je verwachtingen voldoen dan bekijken we ter plaatse welke woningen wel geschikt zijn en bezoeken we deze.

6. De woning reserveren

Als je de juiste woning hebt gevonden dan teken je de reserveringsovereenkomst. Op dit moment doe je ook de eerste aanbetaling. In de meeste gevallen is dit bedrag tussen de €5.000,- en €25.000,-. Als je beide hebt gedaan, wordt de woning officieel van de markt gehaald en heb je de zekerheid dat de woning niet aan anderen verkocht kan worden. De reserveringsovereenkomst is geldig tot je de officiële koopovereenkomst tekent. De prijs van de woning die is opgenomen in de reserveringsovereenkomst, wordt overgenomen in de koopovereenkomst. Hierdoor heb je de zekerheid dat de koopprijs tussentijds niet wijzigt.

7. Juridisch advies inschakelen

Omdat de wetgeving anders is dan in Nederland en je waarschijnlijk de taal niet voldoende spreekt, is het belangrijk dat je juridische bijstand krijgt gedurende het gehele aankoopproces.
Schakel daarom tijdig een erkend advocaat in die je belangen behartigt. De advocaat zal alle contracten en vergunningen controleren en je later in het proces begeleiden als adviseur en tolk bij het tekenen van de akte bij de notaris. Ook zal de advocaat je helpen bij het openen van een bankrekening, het aansluiten van elektra en water en een N.I.E. nummer voor je aanvragen. Een N.I.E. nummer is een identificatienummer voor alle buitenlanders die in Spanje een woning kopen. Je hebt dit nummer nodig om de akte te kunnen tekenen bij de notaris, een hypotheek in Spanje te krijgen en een bankrekening te openen. Wij kunnen je in contact brengen met verschillende gerenommeerde advocaten waar we goede ervaringen mee hebben, maar uiteraard ben je helemaal vrij om zelf een advocaat te kiezen.

8. De koopovereenkomst tekenen

Na het verstrijken van de reserveringsperiode wordt de koopovereenkomst opgesteld. Wanneer je advocaat deze gecontroleerd heeft, teken je deze koopovereenkomst en betaal je – in de meeste gevallen – de tweede betalingstermijn. In de koopovereenkomst staan alle juridische en kadastrale gegevens van de locatie en woning, de materialenlijst, de overeengekomen betalingstermijnen, de juiste plattegronden etc. Deze overeenkomst geldt als basis voor de notariële akte.

Wanneer je een hypotheek in Spanje afsluit moet je deze koopovereenkomst aan de bank overhandigen. Meestal wordt 40% tot 60% van het aankoopbedrag tijdens de bouw betaald en de rest bij oplevering, al dan niet met een hypotheek.

9. Voorbereiding op de overdracht

Nadat je de koopovereenkomst hebt getekend en de termijnbetaling(en) hebt voldaan, is het wachten op de dag van de notariële overdracht. De lengte van deze periode hangt af van de bouwtijd van de woning en in welke fase je de woning gekocht hebt.

In deze periode kun je gebruik maken van verschillende diensten die wij aanbieden zoals: hulp bij inrichten van je woning, regelen van verzekeringen en belastingen, alarmsysteem, zonnepanelen, televisie en internet en het beheer van de woning.

10. De notariële overdracht

De datum van de notariële overdracht stem je af met de projectontwikkelaar, de notaris en je advocaat. Voorafgaand aan de afspraak bij de notaris, wordt er een eindinspectie gepland in de woning. Je advocaat zal altijd bij de overdracht aanwezig zijn en als tolk optreden. Europese wetgeving zegt dat de notariële akte in de taal van het land waar de woning staat moet worden opgesteld, in dit geval dus in het Spaans. Na de notariële overdracht ontvang je de sleutels en zal je advocaat de woning inschrijven in het register.

Met deze tiende stap komt het koopproces tot een einde. Hierna begint het genieten; of je nu zelf in de woning gaat verblijven, of je huurders. Uiteraard staan we ook hierna nog klaar om al je vragen te beantwoorden. Je hebt ons telefoonnummer en we zijn vaak slechts een berichtje of telefoontje van je verwijderd. En wie weet, komen we elkaar nog eens tegen op de boulevard van Benidorm of een zonnig terrasje in Alicante!