Gecertificeerde Nederlandse Makelaar in Spanje

Wat komt er financieel en juridisch kijken bij het kopen van een woning in Spanje?

Wil je een investering met verhuur en eigen vakanties combineren? Dan is de aankoop van een villa, appartement en penthouse aan de Costa Blanca wellicht een goede keus! Als je je woning voornamelijk in het hoogseizoen verhuurt dan heb je een aantrekkelijk verhuurrendement én daarnaast kun je er in het naseizoen zelf heerlijk vakantie vieren of overwinteren. Met 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23 graden is de Costa Blanca dé ideale plek om het hele jaar door te genieten.

Hoe ga je de woning in Spanje financieren?

Welke financiële middelen heb je zelf?

Belangrijk om te weten is wat je van je eigen kapitaal wilt gebruiken voor de aankoop. Uiteraard kun je de woning volledig uit eigen middelen financieren maar soms is het interessant om een deel met vreemd kapitaal te financieren. Wij adviseren om je financiële situatie goed te bekijken en eventueel met een erkend adviseur te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Financieren met een hypotheek of lening

Er zijn diverse manieren om een Spaanse woning vanuit Nederland te financieren, zoals een hypotheek op de overwaarde van je woning in Nederland, een persoonlijke lening, etc. Daarnaast zijn er ook in Spanje diverse banken die een hypotheek kunnen verstrekken. Je kunt in Spanje maximaal 70% van de waarde van de woning financieren. Om de hoogte van een financiering in Spanje te bepalen, wordt er gekeken naar je netto inkomen en vaste lasten. Je mag maximaal 35% van je netto maandelijkse inkomsten aan vaste lasten hebben (inclusief de hypotheek in Spanje). Je kunt pas een offerte aanvragen voor een lening in Spanje ongeveer 3 maanden voor oplevering van de woning.

Kosten bij het kopen van een woning in Spanje

Bij het vaststellen van je budget moet je rekening houden met ongeveer 13% kosten koper over de aankoopprijs. 10% van dit bedrag betreft de b.t.w.

Een overzicht van de kosten die je gaat maken bij het kopen van een huis in Spanje:

  • IVA (Spaanse BTW) Impuesto sobre el Valor Añadido
    Over de aankoopprijs van de nieuwbouwwoning betaal je 10% IVA (BTW).
  • A.J.D. (zegelrecht) Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados: Deze zegelbelasting varieert van 0,5% tot 1,5% en verschilt per provincie en zelfs per gemeente.
  • Notariskosten: Ongeveer 0,6% tot 1% over de aankoopprijs van de woning.
  • Aansluitkosten water en elektra: Afhankelijk van het type woning. Ca. € 500,-
  • Juridische begeleiding: Je bepaalt vooraf een tarief met de advocaat.

Jaarlijkse kosten

  • IBI (Onroerendgoedbelasting) – Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3% en 0,9% (met uitschieters tot 1,3%) onroerendgoedbelasting over de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. 
  • Belasting voor niet residenten – Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks 19% over 1,1% van de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. Als je de woning verhuurt hoef je over de periode dat de woning is verhuurd deze belasting niet te betalen.
  • Inkomstenbelasting bij verhuur – Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje die zijn woning verhuurt moet over de verhuurinkomsten, ieder kwartaal belasting betalen. Dit is 19% over de verhuurinkomsten minus diverse aftrekposten.
  • Opstal en inboedel verzekering
  • VVE – Afhankelijk van het type woning.

Nalatenschap

Als je een woning in Spanje bezit is het verstandig om je testament aan te passen naar een testament wat voor de Spaanse woning ook aansluit bij de Spaanse praktijk en (fiscale) wetgeving. Ook is het hebben van een levenstestament een verstandige keuze. Laat je hierin goed adviseren en vergelijk de mogelijke opties om de uiteindelijke afwikkeling van een nalatenschap in Spanje soepel en belastingvriendelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld ook aan ‘slim’ schenken bij leven.

Fiscaal

Het kopen van een woning in Spanje is ook in fiscale zin een belangrijke gebeurtenis. De vraag zal onder meer zijn hoe de aankoop wordt gefinancierd en of de woning als vakantiewoning en/of voor de verhuur gaat dienen of dat je deze (semi)permanent zelf gaat bewonen. In dit laatste geval word je resident.

Vakantiewoning voor eigen gebruik en verhuur

Huurinkomsten worden in Nederland niet belast. Hoewel een vakantiewoning volgens het belastingverdrag Nederland-Spanje in Spanje belastbaar is, zul je op grond van het inwonerschap in Nederland je eigendom in Spanje ook moeten verantwoorden in Nederland. Voor de in Spanje belastbare woning krijg je in Nederland een aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing via de aangifte inkomstenbelasting. Je moet het dus wel aangeven maar je hoeft geen belasting in Nederland te betalen. Het aankopen van een vakantiewoning in Spanje met eigen middelen kan dus betekenen dat je box 3 vermogen en – belasting in Nederland fors afneemt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief*

*De nieuwsbrief wordt maximaal één keer per maand verzonden. In de nieuwsbrief vind je tips en adviezen voor het kopen van een woning in Spanje en het nieuwste aanbod aan de Costa Blanca.